Wat te doen bij (water)schade door ijs en sneeuw?

Wat ziet de wereld er een stukje mooier uit met al die sneeuw en het ijs! De wintersportliefhebbers wanen zich heel even op vakantie in eigen land. De vreugde kan op dit moment niet op. Maar straks als de dooi inzet, ontstaan er helaas regelmatig schades. Een van onze partners heeft ons voorzien van een lijst met tips en tricks om zoveel mogelijk waterschade te vermijden. En die lijst delen we graag met jullie. Daarnaast geven we jullie ook een overzicht over hoe te handelen bij eventuele schade. Uiteraard hopen we dat jullie dat overzicht niet nodig hebben, maar je weet het nooit.

Het hele team van Verlaan wenst jullie een prettig weekend en veel ijs/sneeuwplezier!


   

Hoe handelen bij schade?

Heeft u waterschade? Handel dan alsvolgt:

  • Maak foto's van de schade: zowel overzichtfoto's als detailfoto's.
  • Zoek de aankoopnota's van de beschadigde objecten/producten op indien van toepassing.
  • Vraag een offerte op bij een hersteller of benader ons om via de verzekeringsmaatschappij een hersteller in te schakelen voor een offerte.
Tot slot. Is de schade urgent? Zo ja, bel ons als dit tijdens kantooruren is. Buiten kantooruren kunt u rechtstreeks het noodnummer van uw verzekeraar bellen. Zo nee, zorg dat alles gedocumenteerd is en geniet verder van het weekend of de avonduren. De eerstvolgende werkdag zijn wij weer op kantooruren beschikbaar en helpen u graag uit de nood.
 

De tips

  • Leg geen natte schoenen en kleding op de vloer
Zorg na de sneeuwpret, het wandelen in de sneeuw of de ijspret ervoor dat u geen natte schoenen, jas en (ski)broek op de vloer legt. Het smeltwater kan laminaat en parket bijvoorbeeld beschadigen.
  • Strooizout onder de schoenen?
Om de wegen goed berijdbaar te houden, strooit de gemeente en/of provincie regelmatig strooizout. Controleer dat dit zout niet onder de schoenen zit als u het huis binnenloopt. Ook dát kan de vloer beschadigen.
  • Zorg dat het smeltwater goed weg kan stromen
Controleer dakgoten, putten en afvoer van het huis. Zijn ze schoon? Takken en bladeren kunnen de dakgoot verstoppen, waardoor lekkage kan ontstaan. Ook ijs kan de boel blokkeren.
  • Verwijder sneeuw waar het kan én nodig is
Bijvoorbeeld bij roosters, raamkozijnen, platte daken, deuren, ingangen van schuren en garages. Smeltwater kruipt namelijk waar het gaan kan. Ook naar binnen! Zeker als een zonnetje opkomt, gebeurt dat al snel. Daarnaast is een pak sneeuw zwaar, wat ook schade kan veroorzaken. Heeft u zonnepanelen? Ook daar mag niet te veel sneeuw op liggen.
  • Sluit buitenkranen af en blijf ruimtes verwarmen
Het is belangrijk dat u ruimtes en kamers blijft verwarmen (op lagere temperatuur), ook in de nacht. Tap buitenkranen af. Zo vriest er niets kapot. Is een leiding bevroren? Ontdooi deze dan niet met een brander, maar met een föhn.
 

Wel of niet verzekerd bij waterschade?

Met een woonhuisverzekering is men verzekerd voor de meeste schades aan het huis. Ook waterschade valt hieronder. Een inboedelverzekering dekt de schade aan de spullen. Belangrijk bij beide verzekeringen is wel: hoe is de schade ontstaan? Dat kan bepalend zijn of men een vergoeding krijgt. Meestal krijgt men schade bijvoorbeeld vergoed als een leiding in huis plotseling is gesprongen. Of als er smeltwater het huis is binnengedrongen. Maar heeft men ramen of deuren open laten staan? Of ontstaat er waterschade door achterstallig onderhoud? Dan is het niet gedekt. Daarom ons advies: controleer de afgesloten verzekeringen op gedekte schade. Komt u er zelf niet uit? Vraag het ons, wij kijken graag met u mee.
 

Meer weten over verzekeringen?

Wenst u meer te weten over verzekeringen of wenst u te controleren of uw verzekeringenpakket nog bij u past? Ook dan adviseren wij u graag. Neem daarvoor contact met ons op en we lichten u de mogelijkheden uitgebreid toe.
 
  Verlaan Makelaardij
  Telefoon: 079-3620555
  E-mail: info@verlaanmakelaardij.nl