Wat je vooral nièt moet doen bij het verkopen van je huis

Ken je dat, van die foto’s op Funda waarvan je denkt: zo ga je je huis toch niet verkopen!? Er zijn natuurlijk een paar open deuren wat betreft de do’s en don’ts voor het verkopen van je huis. Daarnaast ook een heleboel zaken waar jij misschien zelf nog niet aan hebt gedacht. Als verkoper heb je ontzettend veel invloed op hoeveel geld jij voor je woning gaat krijgen. Verlaan Makelaardij deelt daarom de meest gemaakte fouten bij huizenverkoop, zodat jij ze niet meer hoeft te maken.  
 

Zelf bij de bezichtiging van je woning zijn

Er is hier onderzoek naar gedaan, en wat blijkt? Wanneer de eigenaar van de woning aanwezig is, durven mensen minder vragen te stellen en minder kritisch te zijn. Het gevolg is dat ze niet een complete indruk van de woning hebben en de kans dat ze een bod uitbrengen aanzienlijk lager is.
 

De Funda foto’s laten photoshoppen

Het doel van de foto’s is jouw woning zo florissant mogelijk presenteren, maar ook zo echt mogelijk. Sterker nog, de foto’s moeten de woning in de huidige staat weergeven. Natuurlijk is het aanlokkelijk om die ene oneffenheid weg te shoppen. Maar besef je dat mensen hier makkelijk doorheen kunnen prikken en dat is wat je absoluut niet moet willen. Wat gebeurt er als mensen doorhebben dat jij op een foto iets hebt weggepoetst? Je betrouwbaarheid als verkoper zinkt direct naar een dieptepunt.
 

Je huis beter laten lijken dan het is

Als iemand komt bezichtigen en de woning blijkt tegen te vallen vergeleken met de foto’s, is het enige wat je hebt bereikt teleurstelling. Beter dus laten zien hoe de woning ècht is en de bijzondere eigenschappen in de spotlight zetten.
 

Persoonlijke spullen op de foto’s en bij de bezichtiging

Dit is dan misschien die open deur, maar het gaat alsnog veel fout. Zoals je misschien al wel wist, wil de potentiële koper zoveel mogelijk door het interieur heen kunnen kijken. Alle spullen die persoonlijk zijn, staan onrustig en leiden af. Precies wat je niet moet hebben op zo’n moment. Daarnaast geven merkjes een bepaalde uitstraling en stempel. Een luxe Rituals pakket staat misschien nog wel netjes, maar een fles shampoo van een simpel merk gaat jouw woning absoluut niet opwaarderen. Integendeel zelfs. Haal dus alle fotolijstjes, producten, merkjes en tijdschriften weg voor het maken van de foto’s en de bezichtigingen.


Uitgesproken inrichting

Jij bent misschien verliefd op je felroze muur, jouw potentiële koper wil graag door jouw inrichting heen kunnen kijken. Jij als verkoper kunt dat dan het beste faciliteren door zo neutraal mogelijk je woning te presenteren. Dit is waarom Verlaan Makelaardij samenwerkt met een interieurstyliste die precies weet wat het beste verkoopt en wat niet. Nu is een felroze muur natuurlijk een duidelijk voorbeeld. Maar de interieurstyliste adviseert ook over het verplaatsen van meubels en het verminderen van onrustige kleurcombinaties. Alles voor de maximale verkoopprijs!
 

De foto’s zelf maken

Natuurlijk, iedereen kan zelf foto’s maken. Aan jouw fotografeer skills ligt dat niet. En dat is juist waarom mensen de kracht van sterke foto’s onderschatten. Achter zo’n foto op Funda zit namelijk een hele wetenschap die ervoor zorgt dat de woning op z’n best naar voren komt zònder dat je je huis beter laat lijken dan het is. Dat ene deurtje dicht of juist open, een plant in die hoek, een kussen op de bank dat scheef ligt. Het lijken vrij nietige details, maar het is tot in de puntjes onderzocht dat het jou zomaar duizenden euro’s kan schelen. Een gespecialiseerde fotograaf is de investering dus absoluut waard.
 

Beginnen met een te hoge vraagprijs

We snappen het, je wilt natuurlijk het hoogst mogelijke vragen om zoveel mogelijk te kunnen krijgen. Zet je te hoog in, dan werkt het helaas eerder averechts. Een realistische vraagprijs brengt uiteindelijk meer op dan een te hoge vraagprijs. Kopers kunnen het ook zien als je in vraagprijs bent gezakt en dat staat natuurlijk niet best. Hoe bepaal je dan wat een reële vraagprijs voor je woning is? Daar komen ontzettend veel factoren bij kijken zoals bouwjaar, staat en onderhoud, apparatuur, de buurt, energielabel, woz-waarde, gemeentelijke plannen, aanbod in de wijk en zo kunnen we nog wel even door gaan. Voor de beste prijsindicatie kun je nog altijd het beste terecht bij iemand die verstand van zaken heeft over de situatie op de huizenmarkt.
 

Je huis verkopen zonder makelaar

Je kunt je huis zelf verkopen zonder makelaar. Echter is bewezen dat een kundige makelaar altijd de investering ruim waard is. Wil je je huis verkopen zonder makelaar, dan moet je je beseffen dat je minder voor je huis zult krijgen dan wanneer je met een goede makelaar je huis verkoopt. Kies je voor kosten besparen met extra werk of kies je voor de maximale winst behalen met door middel van een investering?